Állásajánlat? Ezeket a szempontokat érdemes átgondolni!

Állásajánlat? Ezeket a szempontokat érdemes átgondolni!

Természetesen a legtöbben pozitívumként éljük meg, ha kapunk egy állásajánlatot, hisz ez egyfajta visszaigazolást is jelent azt illetően, hogy értékes munkavállalók vagyunk. Az állásajánlat elfogadásával kapcsolatos döntés azonban sok esetben nem egyszerű, hisz bárhogy is döntsünk fennáll annak a lehetősége, hogy később megbánjuk elhatározásunkat. Éppen ezért fontos, hogy csak alapos megfontolás után mondjuk igent vagy nemet egy lehetőségre. A következőkben ehhez hozunk némi iránymutatást, méghozzá oly módon, hogy felsorolunk néhány olyan szempontot melyeket érdemes mérlegelni egy álláslehetőséggel kapcsolatban. Zárásként pedig felhívjuk a figyelmet azokra az esetekre is, mikor jobban tesszük, ha azonnal kihátrálunk a lehetőség mögül.

Mérlegelendő szempontok egy állásajánlat elfogadása előtt

Sok munkavállaló számára az elsődleges szempontot egy álláslehetőség megítélésével kapcsolatban az anyagiak kérdése jelenti. Mindannyian pénzből élünk, így ennek a szempontnak a létjogosultsága gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen. Ha kapunk egy ajánlatot mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy az anyagiak mennyire vannak összhangban a képzettségünkkel és a tapasztalatainkkal, továbbá állapítsunk meg magunknak egy lélektani határt, amit mindenképpen el kell érnie az ajánlott bérnek, hogy elgondolkodjunk az állásajánlat elfogadásán. Ehhez jó iránymutatás lehet a fizetesek.hu weboldala, ahol akár a Győr-Moson-Sopron megyei bérsávokkal kapcsolatban is tájékozódhatunk:

https://www.fizetesek.hu/partner/region/gyor-moson-sopron-megye

A fizetés mellett további fontos szempont lehet a jövőbeli karrierépítés lehetősége. Érdemes azokat a munkáltatókat előnyben részesíteni, amelyeknél világos és egyértelmű karrierút bontakozik ki előttünk, és nem ragadunk le egy adott pozícióban anélkül, hogy tovább tudnánk fejlődni mind szakmailag, mind pedig a vállalati hierarchiában elfoglalt helyünket tekintve. Ezzel szorosan összefüggő szempont, hogy a cég mennyi tanulási lehetőséget biztosít. Mindenképpen érdeklődjünk afelől, hogy milyen gyakran vannak továbbképzések, illetve maga a pozíció kitanulása milyen új készségek elsajátítását követeli meg.

Nem mehetünk továbbá az mellett sem el, hogy mennyire illenénk az ajánlatot tevő vállalat hétköznapjaiba. Fontos, hogy tájékozódjunk a közvetlen feletteseink személyéről és arról, hogy pontosan mekkora és milyen szakemberekből álló csapatban kellene dolgoznunk. Végül pedig az adott cég szervezeti kultúrájának legfőbb jellemzőinek is járjunk utána, és határozzunk afelől, hogy az mennyire van összhangban az általunk fontosnak tartott értékekkel. A vállalati kultúra jelentőségéről egyébként ebben a cikkben olvashatunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/964/aminek-jelentkezes-elott-erdemes-utanajarni-fokuszban-a-vallalati-kultura

Amikor jobb, ha inkább nemet mondunk

Természetesen akadhat arra is példa, hogy az állásajánlat több szempontból is kételyeket vet fel bennünk. Erre sajnos Győrben is lehet precedens, és ilyenkor úgy járunk a legjobban, ha nem pazaroljuk az időnket és élből elutasítjuk a lehetőséget. A cég kommunikációja már önmagában jelzésértékű lehet, ha szakszerűtlenséget, esetleg tiszteletlenséget tapasztalunk ezen a téren, akkor már jobb, ha az elején rövidre zárjuk a tárgyalásokat.

Szintén jó iránymutatók lehetnek az állásinterjús benyomásaink. Ha azt látjuk, hogy a cég alkalmazottai kedvetlenek, stresszesek vagy túlhajszoltak, az egy fontos intőjel lehet azzal kapcsolatban, hogy nem a legjobb helyen vagyunk. Fontos továbbá, hogy kutatómunkát is végezünk a céggel kapcsolatban, mivel ez több szempontból is a javukat szolgálja: egyrészt a sikeres interjús szerepléshez mindenképpen ismernünk kell a cég tevékenységi körét, másrészt a kutató munka során olvashatunk néhány dolgozói véleményt is, ami ugyancsak hasznunkra válhat a döntésünket illetően.

Állásajánlat elutasítása

Ezenkívül jogosak a kételyeink egy álláslehetőséggel kapcsolatban akkor is, ha bármilyen interjú vagy teszt nélkül, gyakorlatilag azonnal alkalmaznának. A komolyabb cégek legalább egy, de gyakran többkörös interjúkon és különböző teszteken keresztül válogatják ki az alkalmas jelentkezőket. Ha mindezek hiányban, kvázi az ajánlatra való rábólintásunk után egyből alkalmaznának, akkor szintén jobb, ha óvatosan járunk el és mélyebben utánanézünk a cégnek. A felvételi eljárás lehetséges lépéseiről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/990/kivalasztasi-folyamat-mire-szamithatunk

Ha pedig nem várnánk az ajánlatra, hanem mi magunk keresnénk meg a legjobb lehetőséget, akkor mindenképpen látogassunk el https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajnálatokért.