Miként tárgyaljunk a fizetésünkről?

Miként tárgyaljunk a fizetésünkről?

A bértárgyalások sokakban némi feszélyezettség érzését kelti, ebből adódóan például egy felvételi eljárás során gyakran nem tesznek meg mindent érdekeik érvényesítését illetően. Pedig erre természetesen Magyarországon is van lehetőség, tehát téved aki azt állítja, hogy itthon esélytelen küldetés munkavállalói szempontból sikeres bértárgyalásokat lefolytatni. A következőkben ennek megvalósításához hozunk néhány jótanácsot, továbbá némi iránymutatást adunk azt illetően is, hogy milyen szempontok alapján tudunk megállapítani magunknak egy reális bérigényt.

A felkészülés: ezek alapján határozzuk meg bérigényünket

Mindenekelőtt kezdjünk némi kutatómunkával. Ennek a legegyszerűbb módja, ha az ismerőseinknél érdeklődünk az adott cégnél megkereshető lehetséges bérekről. Ha nincs ilyen kontaktunk, akkor érdeklődhetünk esetleg a pozíció megosztójánál – már ha az álláshirdetésre egy közösségi média felületen bukkantunk –, de felkereshetjük az adott cég recruitereit, toborzóit is. Emellett hasznos információkkal szolgálhatnak még az egyes tematikus oldalak is, mint például a fizetesek.hu, ahol a különböző pozíciókhoz tartozó átlagkereseteket ismerhetjük meg, vagy a ksh.hu, ahol az éves bruttó-nettó átlagkeresetekről is megbizonyosodhatunk.

Ezt követően érdemes magunkban letisztázni a saját értékeinket is. A tárgyalási pozíciónkat leginkább az befolyásolja, hogy az adott iparágban mekkora tapasztalattal rendelkezünk. Ugyancsak rendkívüli jelentőséggel bírnak az elsajátított kompetenciák, hisz például nagymértékben megszilárdíthatja a pozíciónkat az, ha a követelményeken túl az előnynek számító készségek birtokában is vagyunk. Az iskolai végzettségek, megszerzett oklevelek szintén nem elhanyagolhatóak, sok pozíció esetében ugyanis szigorúan kikötik ezek meglétét – bár való igaz, hogy a meglévő tapasztalat és a birtokolt skillek többet nyomnak a latba.

Végezetül pedig készüljünk fel a bérigénnyel kapcsolatos kérdésekre, mert biztosak lehetünk benne, hogy amennyiben valóban versenyképes jelöltek vagyunk, az állásinterjú valamely pontján elérkezik ez a kérdés. Az általános tanács ezesetben az szokott lenni, hogy ne konkrét összegekben, hanem inkább fizetési sávokban gondolkodjunk és egyértelműen fejezzük ki, hogy bruttó vagy nettó összegre gondolunk. Persze a fizetési sáv megadása olyan szempontból némiképp veszélyes, hogy az interjúztató hajlamos lehet kizárólag az alsó határt meghallani. Érdemes tehát úgy belőni ezt az összeget, hogy az minden esetben ideális legyen a számunkra.

https://allasinterjutechnika.hu/bertargyalas-allasinterjun/

Így kommunikáljuk bérigényünket

A bértárgyalás nem a bérünkre vonatkozó kérdés feltételét követően, hanem már az állásinterjú elején kezdetét veszi. Ezalatt azt értjük, hogy az interjús szereplésünk jelentősen befolyásolja azt, hogy milyen tárgyalási pozícióban leszünk az anyagiak szóba kerülésekor. Ezokból is érdemes tehát kiemelt jelentőséget tulajdonítani az interjút megelőző felkészülésnek, mellyel kapcsolatban az alábbi cikkek szolgálhatnak néhány jótanáccsal:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/941/allasinterju-tippek-a-sikeres-szerepleshez-a-buktatok-elkerulesehez

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/958/kategoriakba-szedve-ilyen-jellegu-kerdesekre-szamithatunk-egy-allasinterjun

Az interjú során a felkészültség érzékeltetése mellett nem árt puhatolózni sem. Kérdezzünk rá például, hogy mióta üres a pozíció, illetve hogy a munkakört betöltő előző munkavállalók mekkora tapasztalattal rendelkeztek. Ezekből az információkból ugyanis megtudhatjuk, hogy a cég számára mennyire sürgős az új munkaerő megtalálása, továbbá, hogy miként tudjuk magunkat pozícionálni a korábbi munkatárshoz képest.

Fizetés tárgyalás

Végül pedig fontos azt is megjegyezni, hogy nem árt némi rugalmasságot is mutatni a bértárgyalásokat illetően. Ez azt jelenti, hogy például Győrben is könnyen előfordulhat, hogy az adott cég által kínált bér nem biztos, hogy teljes mértékben megfelel elvárásainknak, ugyanakkor a különböző béren kívüli juttatások és egyéb bónusz lehetőségek már egészen más képet festenek az ajánlatról. Célszerű tehát csupán a fix havibért szemlélni a döntésünk során.

Ha mindezek tudatában készen állunk egy állásinterjús részvételre, ne habozzunk körülnézni a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.