Időtálló szakmák, amelyeket nem fenyeget a robotizáció

Időtálló szakmák, amelyeket nem fenyeget a robotizáció

Kétségtelen tény, hogy a technológiai fejlődés formálja a munkaerőpiaci trendeket. A mesterséges intelligencia és az automatizáció számos új munkakört teremt, ugyanakkor bizonyos hivatásokat veszélybe is sodor, sőt, vélhetően a jövőben teljesen ellehetetleníti azokat. Nem minden területen helyettesíthető azonban robotokkal a humán erőforrás. Itt főként olyan pozíciókról beszélünk, amelyek nagyfokú kreativitást, kézügyességet, döntéshozó képességet vagy szociális készségeket igényelnek meg. Az ilyen kvalitásokat kívánó munkakörök esetében a robotok szerepe minden bizonnyal csak kiegészítő jellegű lesz, és az emberi szolgálatok szükségessége sem fog a közeljövőben megkérdőjeleződni.

Az automatizáció okán tehát főként azok állása kerülhet veszélybe – akár már az elkövetkezendő tíz évben –, akik rutin fizikai vagy szellemi munkákat végeznek. Ezekből néhányat az alábbi cikkben gyűjtöttünk össze:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1021/szakmak-amelyek-eltunhetnek-a-jovoben

Szerencsésebb helyzetben vannak viszont azon munkavállalók, akik feladatai megkövetelik a bevezetőben említett tulajdonságok valamelyikét, mivel a mesterséges intelligencia korlátaiból adódóan nehezen elképzelhető, hogy tevékenységi körüket a jövőben robotok lássák el. Ezen szakmákra következzen néhány példa!

HR-szakember

A cégek életében rendkívül fontos szerepet töltenek be a HR-es munkakörök. Feladataik pozíciótól függően meglehetősen széles skálán mozognak, többek között ők felelnek a beérkező önéletrajzok szűréséért, interjúztatásért, munkaerő toborzásért, a munkavállalók teljesítményértékeléséért és számos egyéb, munkaügyekkel kapcsolatos feladatokért. A felelősségeikből is látszik, hogy a HR-es pozíciókban kiemelten fontos szerepet kapnak az emberi kapcsolatok kialakítását elősegítő tulajdonságok, olyanok, mint például a jó kommunikációs készség, empátia és úgy összességében a magas érzelmi intelligencia. Belátható, hogy mindezen feladatok hatékony ellátására még egy jó ideig – vagy talán soha – nem lesznek képesek a különböző automatizált eszközök. További, a HR-es munkaköröket jellemző feladatokért és megkövetelt tulajdonságokért az alábbi cikket is érdemes elolvasni:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/974/amit-a-hr-es-munkakorokrol-tudni-erdemes

Tanár

Az egyes tanintézményekben jellemzően már rendelkezésre állnak olyan digitális eszközök, amelyek megkönnyítik a tanulást és segítséget nyújtanak az elsajátított ismeretek akár gyakorlati alkalmazásában is. Legyen bármennyire is kifinomult technológiáról szó, a tanár szerepe a tanulási folyamatban megkérdőjelezhetetlen – és ez természetesen nincsen másként Győrben sem. Munkájuk során iránymutatást, visszajelzést és motivációt adnak tanítványaiknak, ami csak úgy lehet igazán hatékony, ha személyes, emberközeli interakció során valósul meg. Ez az, amire a mesterséges intelligencia biztosan nem képes.

Tanári szakma

Egészségügyi szakmák

Bár az egészségügyben rendkívül fontos szerepet játszik a technológia, szinte elképzelhetetlen, hogy a jövőben ennek következtében a területről jelentős mértékben kiszoruljon az emberi erőforrás. Való igaz, hogy egyes robotok ma már például akár műtétek elvégzésére is alkalmasak, a különböző szociális készségek kitüntetett jelentőséggel bírnak az egészségügyi munkakörök ellátásában, így a közeljövőben biztosan nem kell aggódniuk az ezen a területen dolgozóknak a munkájuk elvesztését illetően.

Kutató

A kutatás-fejlesztés esetében is megkérdőjelezhetetlen a technológiai fejlődés fontossága, ugyanakkor egy gép kizárólag algoritmusokat és kódokat használ a kutatások elvégzéséhez. Ez pedig önmagában kevés, mivel a kutatói munkák nem csak adatelemzésből állnak. Rendkívül nagy szükség van az emberi kreativitásra is bizonyos összefüggések és megoldások megtalálása érdekében.

Ügyvéd

Az ügyvédek munkakörében fontos szerepet játszik a stratégiaalkotás, az esetelemzés és a tárgyalás. A különböző tárgyalási szituációkban álláspontjuk mellett a jogismereteikre hagyatkozva kell érvelniük, felsorakoztatva minden olyan tényezőt, amely a vélt igazukat támasztja alá. Könnyen belátható, hogy ezek a felelősségek nem szabhatóak a mesterséges intelligenciára.

Szakács

Az ételek elkészítésében, a megfelelő ízélmény megalkotásában ugyan nagy szerepet játszhatnak egyes gépek, mégis képtelenség elképzelni, hogy a jövőben kizárólag ezen berendezésekre hagyatkozva kerülnének az ételek éttermi asztalainkra. A szaktudás, kreativitás és a kézügyesség is rendkívül fontos ebben a szakmában, így nem valószínű, hogy az éttermek konyhái a jövőben szakácsok nélkül üzemelnének.

Ha pedig ilyen és ehhez hasonló időtálló munkakörökben szeretnénk elhelyezkedni, akkor mindenképpen nézzünk körül a https://gyorallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.