A karrierépítés szakaszai

A karrierépítés szakaszai

Saját karrierjében mindenki eltérő ütemben halad, tehát vannak, akik egészen korán megtalálják a számításaikat, míg mások hosszas éveket töltenek el útkereséssel. Függetlenül attól, hogy valamennyien különbözőséget mutatunk a karrierépítésünk módját és gyorsaságát tekintve, mégis vannak olyan egymástól jól elkülöníthető karrierszakaszok, melyek általában egy-egy korcsoport kihívásaival azonosíthatók. A következőkben ezen szakaszok jellemzőit fogjuk bemutatni, továbbá néhány jótanáccsal is szolgálunk azt illetően, hogy miként kezeljük az egyes karrierfázisokhoz tartozó nehézségeket.

Milyen szakaszokra osztható a karrierépítés?

Karrierépítés szempontjából az első időszakot a kutatás szakaszaként szokták azonosítani, mely jellemzően 21-25 éves kor között zajlik le, de gyakorlatilag idesorolhatjuk az ezt megelőző időket is. Sok létfontosságú döntés születik meg ezen időszak alatt, főként olyanok melyek a tanulmányokhoz kötődnek, ily módon pedig a karrierépítést is befolyásolják. A pályaválasztási döntéseinket számos tényező alakítja, olyanok mint például a személyiségünk, érdeklődési körünk, a szüleinktől és közvetlen környezetünktől látott minták vagy a tanáraink visszajelzései. Ha karrierépítésünk ezen fázisában tartanánk fontos, hogy nagy hangsúlyt fordítsunk érdeklődési körünk feltérképezésére, motivációnk megtalálására és készségeink, kompetenciáink fejlesztésére. A pályaválasztással kapcsolatos egyéb jótanácsokat egyébként korábban ebben a cikkben foglaltuk össze:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1004/jotanacsok-a-palyavalasztashoz-palyamodositashoz

Az ezt követő szakasz a megszilárdulás fázisa, és általában 25-35 éves kor között játszódik le. A munkavállalók általában ezen időszak alatt találják meg az első olyan főállásukat, ahol hosszabb távra is készen állnak berendezkedni. Sokak már ekkor fontos sikereket, mérföldköveket érnek el munkájuk során, azonban bőven akadnak olyanok is, akik ez idő tájt számtalan hibát követnek el – és ezzel természetesen semmi probléma sincsen. Ha karrierünk ezen szakaszában járnánk fontos, hogy ne kényelmesedjünk bele a munkába, azaz folyamatosan keressük a fejlődési lehetőségeket például különböző képzéseken keresztül. Az ebben az időszakban nyújtott teljesítményünk és bejárt fejlődési pályánk ugyanis megalapozhatja a későbbi feljebb lépésünket. A folyamatos fejlődés fontosságáról itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/960/noveld-a-munkaeropiaci-erteked-kepezd-magad-folyamatosan

Karrierépítés

A karrierépítés harmadik fázisát csak középső karrierszakaszként szokták emlegetni. Ez az időszak 35-45 éves kor között játszódik le. Sokan ekkoriban szembesülnek a karrierjüket érintő első nagyobb dilemmákkal, krízisekkel. Mások, a teljesítményüket illetően gyakorlatilag ebben az időszakban vannak a csúcson, amit sok esetben a munkáltatójuk előléptetésekkel, béremeléssekkel honorál. Összességében tehát ez az időszak kiemeltnek tekinthető a karrierépítés tekintetében. Ha azt érezzük, hogy jelenlegi munkánkban nem tudunk kiteljesedni, akkor még koránt sincs késő váltani, egy akkora városban pedig, mint Győr rengeteg egyéb lehetőség várhat ránk. Továbbá ebben a korban érdemes egy korábban talán nem olyan fontosnak tekintett nézőpontnak is nagyobb jelentőséget tulajdonítani, méghozzá a munka-magánélet egyensúlyának. Sokak számára a családdal töltött idő különösen hangsúlyos ebben az időszakban, és jelentősen befolyásolhatja a munkájukkal való elégedettségüket, hogy mennyi időt tudnak a szeretteikkel tölteni.

Ha sikeresen építettük karrierünket, akkor a negyedik, azaz a késői karrierszakaszunkban megengedhetjük magunknak, hogy kicsit engedjünk a gyeplőn. Ez az időszak jellemzően 45-55 év közé datálható. Ilyenkor már a fő motivációt nem a tanulás, hanem mások tanítása jelenti. Sajnos sokan ebben az időszakban szembesülnek azzal, hogy korábbi stagnálásukból adódóan nem ott tartanak, ahol azt előzetesen elképzelték. Persze nem minden a karrier, függetlenül attól, hogy mennyire sikeres utat jártunk be, ebben az időszakban próbáljunk már különösen nagy jelentőséget tulajdonítani a hobbijainknak és keressünk minél több, a feltöltődésünket elősegítő tevékenységet.

A karrierépítés utolsó szakaszát – kissé talán előnytelen módon –, de a hanyatlás időszakának szokták nevezni. Ez a nyugdíjazást megelőző időszak, ami 55-65 éves korig tart. Személyiségtől, anyagi helyzettől és a munkával való elégedettségtől is függ, hogy ki mennyire várja a nyugdíjas éveket, annyi azonban biztos, hogy ez az időszak az erre való felkészülésről szól. Persze akár a nyugdíjazást követően is dönthet úgy a munkavállaló, hogy aktív marad és részmunkaidőben, vagy akár teljes állásban dolgozik tovább. Erre természetesen Győrben is adottak a lehetőségek:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/987/fontos-tudnivalok-a-nyugdij-melletti-munkavegzesrol

Bármelyik szakaszában is járjunk karrierünknek, ha úgy érezzük, hogy változásra van szükségünk, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.