Számít az életkor az álláskeresés során?

Számít az életkor az álláskeresés során?

Egy meghirdetett pozícióval kapcsolatos előszűrés során ideális esetben a pályázók végzettsége, szakmai tapasztalata és kompetenciái alapján választják ki azokat a jelentkezőket, akik később egy állásinterjú keretein belül is bizonyíthatják rátermettségüket. Sokszor azonban ezen szűrések során kihullanak olyan munkavállalók is, akik egyébként az itt felsorolt szempontok alapján alkalmasak lennének a pozícióra, ugyanakkor nem abban az életkorban járnak, ami a munkáltató számára ideális lenne. Az életkor alapú diszkrimináció – ahogy egyébként szinte bárhol a világon – sajnos Magyarországon is jelen van a munkaerőpiacon, ugyanakkor nem szabad azt gondolnunk, hogy bizonyos kor felett vagy alatt esélytelenek lennénk az elhelyezkedést illetően.

A legkiszolgáltatottabb helyzetben ilyen szempontból a 25 évnél fiatalabb, illetve az 55 évnél idősebb korosztály van. Előbbiek, vagyis a fiatalok helyzete talán kedvezőbb, hisz ők előbb-utóbb beérnek a leginkább keresett korcsoportba tartozó munkavállalók csoportjába, ugyanakkor az idősebbek esetében jogos az aggodalom, hogy mihez kezdenek vagy adott esetben mihez kezdenének álláskeresőként. Sajnos sok magyar munkáltatóba beleégtek olyan sztereotípiák, mint például, hogy egy 50-60 év közötti dolgozó nem kezeli olyan jól a számítógépet, döcögősen beszél idegnyelveket és nem nyitott az újdonságok megtanulására.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy előttük minden ajtó bezáródna. Persze vannak bizonyos munkáltatók, akik az előbb említett gondolatmenet mentén utasítanak el idősebb pályázókat, ugyanakkor bőséggel találhatunk – többek között Győrben is – olyan cégeket is, ahol az életkor a legutolsó szempontok között jelenik meg. Az a tapasztalat, hogy sokszor a munkavállaló mentalitása, illetve álláskeresési technikái szabnak gátat az elhelyezkedésének. Középkorúként már érdemes szélesíteni az álláskeresésre felhasznált eszközök repertoárját, továbbá nem kizárólag multinacionális cégekben gondolkodni. A tudatos és jól átgondolt álláskeresési stratégiának a jól összerakott, mindig az aktuális pozícióra szabott önéletrajz és motivációs levél is a részét képezi, amelyekkel kapcsolatban néhány jótanács az alábbi cikkekben elérhető:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/938/a-sikeres-allaskereses-kulcsa-egy-jol-osszerakott-oneletrajz

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/949/kovetendo-szabalyok-a-motivacios-level-megirasakor

Ha pedig már az önéletrajz készítésnél tartunk, fontos azt is kihangsúlyozni, hogy az önéletrajnak nem képezi kötelező érvényű részét az életkor feltüntetése. Könnyen lehet ugyanis, hogy pont ennek folytán tesszük ki magunkat életkor alapú negatív diszkriminációnak. Előfordulhat például, hogy tíz évvel idősebbek vagyunk annál, mint amilyen korú munkavállalót a hirdető alapvetően elképzelt volna az adott pozícióra, de mivel nincs tisztában a korunkkal, így lehetőséget kapunk az állásinterjús bizonyításra. Persze az interjún lesz némi meglepődés, ha ez szóba kerül, de ez egy jó alkalom arra, hogy személyes és szakmai kompetenciáinkkal meggyőzzük a munkáltatót alkalmasságunkról. További információk és jótanácsok a középkorú munkavállalók álláskeresésével kapcsolatban az alábbi cikkekben:

https://www.cvshark.hu/az-eletkor-alapu-diszkriminacio-felszamolasa

https://gerillaoneletrajz.hu/blog/ki-szamit-idosnek-ma-a-magyar-munkaero-piacon/

Pályamódosítás középkorúként?

Manapság már egyáltalán nem ritka, hogy egy munkavállaló akár többszöri alkalommal is pályát módosítson karrierje során – és természetesen nincs ez másként Győrben sem. Nem kirívó eset az sem, ha valaki ezt 40 vagy akár 50 évesen teszi. Egyértelműen a lifelong learning, azaz az élethosszig tartó tanulás paradigmájának korát éljük, így sohasem késő új karrierbe kezdeni. A lényeg ezzel kapcsolatban az, hogy olyan területet válasszuk, amihez valóban van tehetségünk és az elhelyezkedési lehetőségek is adottak. Az csak külön előny, ha esetleg olyan területet mellett döntünk, ami valamilyen szinten kötődik a korábbi pályánkhoz, hisz így az ott megtapasztaltakat az újonnan épülő karrierünkben is tudjuk kamatoztatni.

Álláskeresés idősként

Ha pedig álláskeresőként a legújabb nyitott pozíciókat keressük, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális ajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.