Hogyan tehetjük túl magunkat munkahelyünk elveszítésén?

Hogyan tehetjük túl magunkat munkahelyünk elveszítésén?

A karrierépítés sokszor egy hullámvasúthoz hasonlítható, és a munkahelyünk elveszítésekor nem éppen annak magasságait éljük meg. Gyakran az ezt követő időt egyfajta gyászidőszakként emlegetik, és egy párkapcsolati veszteség után lejátszódó folyamattal állítják párhuzamba. Persze a reakcióink egyénenként eltérőek lehetnek, mégsem tanácsos hosszabb időre az önsajnáltatásra vagy az önmarcangolásra berendezkedni. Ezekből a nehéz helyzetekből általában van kiút, de a megtalálásához fontos, hogy pozitívak maradjunk, és hogy megtervezzük a következő lépéseinket. A következőkben ehhez mutatunk némi iránymutatást, ám mielőtt ezt megtennénk, bemutatjuk, hogy általánosságban véve milyen pszichológiai reakciók jellemzik egy munkavállaló viselkedését az állása elvesztésének folyamatában.

A munkanélküliség folyamatának szakaszai

A munkanélküliség folyamatának szakaszait, illetve az azzal kapcsolatos pszichológiai reakciókat először Harold G. Kaufman munkapszichológus írta le 1982-ben. Az első szakasznak a fenyegető állásvesztés helyzete tekinthető, mikor a munkavállaló tudja azt, hogy munkahelyén leépítések várhatóak, ugyanakkor még nem tisztázott, hogy ez pontosan kiket fog érinteni. Erre a stresszes időszakra munkavállalóként egészen eltérő reakciók mutatkozhatnak. Az egyik legjellemzőbb, hogy egyfajta kihívásként tekint a kialakult szituációra, és mindent megtesz annak érdekében, hogy bebiztosítsa a pozícióját, vagy esetleg már ebben az időszakban elkezd aktívan állást keresni. A másik gyakori hozzáállás ilyenkor, hogy az egyén úgy érzi nincs befolyása a kialakult helyzetre és tehetetlennek érzi magát.

A második szakasz foglalja magában a munkahely elveszítésének megtörténését. Ennek során általában az egyén olyan jellegű veszteséget érez, mint egy válás vagy gyász esetében. Jellemzően ilyenkor letargiával, az önértékelés csökkenésével és az önbizalomhiány eluralkodásával néznek szembe a munkavállalók. Ezen érzések pedig csak felerősíti a munkahely elvesztésével járó felboruló napirend.

A harmadik szakasz általában meglehetősen vegyes képet fest, vannak akik a felszabadult idejüket igyekeznek kikapcsolódással, csalódásuk csillapításával tölteni, így például sokat utaznak és a hobbijaiknak élnek. Mások fő fókuszában az álláskeresés áll, és teljes erőbedobással az új elhelyezkedési lehetőségek után kutatnak.

A negyedik szakaszt gyakorlatilag az álláspályázások sikeressége határozza meg. Ha a munkavállaló többszöri próbálkozása ellenére sem talál új munkát és folyamatosan az elutasításokkal találja szembe magát, akkor hajlamos lehet kiábrándulni, kétségbeesni és depresszióba zuhanni. Ez rendkívül veszélyes lehet, mivel az eluralkodó negatív gondolatok csak tovább csökkenthetik elhelyezkedési esélyeit. További információk a munkanélküliség egyes szakaszaival kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://mipszi.hu/cikk/120614-munkanelkuliseg-munkarendje

Mit tehetünk azért, hogy túllépjünk a nehézségeken?

Állásunk elvesztését követően fontos, hogy ne hagyjuk magunkon eluralkodni a letargiát. Ennek egyik első lépése, hogy nem borítjuk fel jelentős mértékben a napi rutinunkat. Kelljünk tehát ugyanakkor, és felejtsük el az éjszakázásokat. Fontos továbbá, hogy ne várjunk sokat az álláskereséssel, mihamarabb kezdjük el kutatni a lehetőségeinket. Érdemes lehet a közelebbi ismerőseinket is tájékoztatni a kialakult helyzetről, ugyanis könnyen lehet, hogy ők majd segíteni tudják újbóli elhelyezkedésünket. A munkaerőpiacon továbbra is rengeteg állás kel el kapcsolatok útján, és nincs ez másként természetesen Győrben sem. Erről itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1041/miert-fontos-a-kapcsolatepites-munkavallaloi-szempontbol

Munkanélkülivé vállás

Persze ne csak a kapcsolatainkra hagyatkozzunk, mi magunk is tegyünk meg mindent a sikeres álláskeresés érdekében. Ha érdeklődünk egy álláslehetőség iránt, szabjuk annak követelményeihez önéletrajzunkat, azaz emeljük ki azon erősségeinket, melyek az adott munkakör betöltéséhez szükségesek. Emellett motivációs levelet is érdemes készíteni, hisz ezen dokumentummal tovább növelhetjük a sikeres munkába állásunk lehetőségét. Érdemes lehet ezenkívül szakember, például egy karriertanácsadó segítségét is kérni. Ők közvetlen visszacsatolást adhatnak a pályázati anyagainkkal kapcsolatban, illetve egyéb iránymutatásokkal is szolgálhatnak karrierépítésünket illetően. További jótanácsokkal a munkahely elvesztését követő időszakra vonatkozóan az alábbi cikk szolgálhat:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/942/a-munkahely-elvesztesenek-kezelese-harom-megkozelitesbol

A legújabb álláslehetőségekért pedig mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára.

 

GyorAllas.hu / N.G.