Alkalmazott vagy vállalkozó? Mik az előnyök, hátrányok?

Alkalmazott vagy vállalkozó? Mik az előnyök, hátrányok?

Karrierje során szinte mindenki eljátszik a gondolattal, hogy felhagyva az alkalmazotti élettel milyen is lehetne egy saját vállalkozásba fogni. Vannak, akik a tettek mezejére is lépnek, és az anyagi kockázatot is vállalva nekifognak saját üzletük kiépítésének. Mások inkább a biztonságot választják annak ellenére is, hogy egy sikeresen felépített vállalkozás esetén akár sokkal nagyobb bevételekre is szert tehetnének, mint az alkalmazotti életünk során az bármikor lehetséges lesz. Mindkét szemléletmódot meg lehet természetesen érteni, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy nem elég csupán az anyagiak szempontjából vizsgálni a két lehetőséget. Éppen ezért a következőkben több befolyásoló tényezőt is figyelembe véve, bemutatjuk az alkalmazotti és vállalkozói létforma előnyeit, illetve hátrányait.

Az alkalmazotti lét előnyei, hátrányai

Ahogy azt a bevezetőben is említettük az alkalmazotti lét egyik legfőbb előnye – többek között győri munkavállalóként is –, hogy biztos jövedelemre teszünk szert, hisz a munkaszerződésünk alapján a munkáltatónk köteles megfizetni szolgálatainkat. További előny a munkaidővel kapcsolatos kiszámíthatósághoz kötődik, azaz alkalmazottként meg van határozva a napi munkaidőnk, illetve a túlórákat valamilyen módon honorálja a foglalkoztatónk. A túlórával kapcsolatos tudnivalókról egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1040/tulora-ezek-a-legfontosabb-tudnivalok

Nem mehetünk el a felelősség súlya mellett sem, mivel alkalmazottként általában jóval kisebb terhek nyomják a vállunkat, és „csak” a saját munkakörünkhöz tartozó feladatok után kell felelősséget vállalnunk. Előny emellett az is, hogy már arra az időszakra is kapjuk a fizetésünket, mikor még igazán nem teremtünk értéket a cég számára, azaz a betanulás során. Végezetül pedig a cég által biztosított munkaeszközöket említenénk, hisz alkalmazottként természetesen ezek beszerzése nem a mi kötelességünk.

Hátrányként fogamazódik meg az alkalmazotti léttel kapcsolatban, hogy korlátozottak a kereseti lehetőségek. Persze emelkedhet évente a bérünk, sőt egy előléptetésnek vagy egy munkahelyváltásnak köszönhetően ez akár jelentős mértékű is lehet, mégis általánosságban az a tapasztalat, hogy alkalmazottként nehéz az átlagostól eltérő anyagi feltételeket igénylő álmokban gondolkodni. A szabadság ugyancsak korlátozott, sőt, meglehetősen kevés azon szabadnapok száma, amelyekről mi magunk rendelkezünk. A szabadsággal kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkünkben foglaltuk össze:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1002/szabadsag-erdemes-elore-tervezni

Negatívum lehet ezenkívül még az is, hogy függetlenül attól, hogy mikor végzünk teendőinkkel, a munkaidőnk teljes egészét a munkahelyünkön kell töltsük. Sokan nem tudnak továbbá azonosulni azzal sem, hogy mások szabják meg számukra, hogy mikor mit és hogyan kell elvégezniük. Végezetül pedig a kibontakozási lehetőség korlátozottságát is érdemes megemlítenünk, vagyis nem biztos, hogy alkalmazottként egy vállalaton belül minden ötletünk megértő fülekre talál.

A vállalkozói lét előnyei, hátrányai

A vállalkozói lét fontos előnye, hogy keresetünknek nincs felső határa, azaz ha jól megy az üzlet viszonylagosan rövid idő alatt akár egészen magas bevételekre is szert lehet tenni. Szintén előny, hogy vállalkozóként egyfajta szabad életmódot folytathatunk, vagyis olyan hosszú munkaközi szüneteket tarthatunk, amilyeneket csak szeretnénk és annyi időre mehetünk szabadságra, amennyit nem szégyellünk. Mindez abból adódik, hogy a sajt magunk főnökei vagyunk, és csak tőlünk függ, hogy mennyi időt és energiát fektetünk vállalkozásunk építésébe.

alkalmazotti lét előnyei, hátrányai

A legnagyobb hátránya a vállalkozói létformának az a bizonytalanság, hisz bár való igaz, hogy a keresetünknek ilyenkor nincs felső határa, azt is muszáj megemlítenünk, hogy nincs egy olyan fix bér sem, amivel minden esetben számolhatunk. A munkaidő esetében is érdemes kihangsúlyozni, hogy ugyan jól hangzik annak rugalmas kezelésének a lehetősége, ez mégis gyakran azt eredményezi, hogy még az este folyamán se látunk ki a feltornyosult teendőink mögül, és pihenés helyett munkával töltjük az éjszakát. Végezetül pedig az egyes hibákkal járó súlyos következmények lehetőségét emelnénk ki, mivel egy-egy rosszul meghozott döntés akár az üzlet fennmaradását is befolyásolhatja.

Ha mindezeket mérlegelve az alkalmazotti létforma mellet döntenénk, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.