Telefonos, videós állásinterjú: íme néhány jó tanács!

Telefonos, videós állásinterjú: íme néhány jó tanács!

Egy állásinterjú kapcsán elsősorban egy személyes, helyszíni jelenlétet igénylő beszélgetésre asszociálunk, ugyanakkor mára egyre inkább az a tapasztalat, hogy a felvételi folyamat nem feltétlenül ily módon veszi kezdetét. Az interjúztatás különböző formái, mint például a telefonos vagy videós interjúk egyre inkább elterjedtek a vállalatok körébe, tehát ezekre álláspályázóként minden esetben készen kell állnunk. A következőkben ennek megvalósításához adunk némi iránymutatást oly módon, hogy bemutatjuk az egyes interjútípusok jellemzőit, továbbá összefoglaljuk, hogy milyen tényezőkre érdemes odafigyelnünk mind az előkészületek, mind a részvétel során.

Tanácsok a telefonos állásinterjúhoz

A győri cégeknél is sok esetben a felvételi eljárás egy telefonos előszűréssel kezdődik. Ennek során jó eséllyel egy HR-es munkatárs veszi fel velünk a kapcsolatot, és különböző általános jellegű kérdéseken keresztül próbál megbizonyosodni alkalmasságunkról. A szakmai tapasztalat mellett rendszerint szóba kerülnek ilyenkor különböző személyes és motivációs tényezők is, mint például, hogy miért jelentkeztünk a pozícióra, miért találjuk szimpatikusnak a vállalatot, vagy hogy miként képzeljük karrierünk alakulását 3-5 év távlatában. Fontos ezenkívül megjegyezni, hogy amennyiben az adott munkakör megköveteli az idegennyelv-használatot, abban az esetben számítanunk kell rá, hogy az ezzel kapcsolatos tudásunk már a telefonos beszélgetés során tesztelésre kerül.

A felkészülést tekintve mindenképpen tanácsos átrágnunk magunkat a legjellemzőbb állásinterjús kérdéseken. Ennek során érdemes jegyzeteket készítenünk, és akár be is gyakorolhatunk néhány olyan panelmondatot, ami segítségünkre lehet, ha megakadnánk.  Emellett mindenképpen nézzünk utána magának a cégnek is, különös figyelmet fordítva a tevékenységi területére, és a vállalati kultúrájában megfogalmazott legfőbb értékeire. Utóbbinak kapcsán fogalmazzuk meg, hogy miként viszonyulunk mindezekhez, és hogy melyek azok az értékek, amikkel a leginkább azonosulni tudunk. A fentebb említett alapvető állásinterjús kérdésekkel, illetve a szervezeti kultúra fontosságával kapcsolatban az alábbi cikkek nyújthatnak segítséget:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/958/kategoriakba-szedve-ilyen-jellegu-kerdesekre-szamithatunk-egy-allasinterjun

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/964/aminek-jelentkezes-elott-erdemes-utanajarni-fokuszban-a-vallalati-kultura

Fontos, hogy a telefonbeszélgetés megtörténtekor olyan helyen legyünk, ahol senkitől és semmitől sem zavartatva vagyunk képesek válaszolni a kérdésekre. Ha bármilyen külső tényező befolyásolna minket, például beszűrődő külső zaj stb., akkor inkább udvariasan kérjünk egy másik időpontot a beszélgetés lebonyolítására. Ha viszont mind az időpont, mind a körülmények alkalmasak az interjúra, ügyeljünk arra, hogy érthetően, jól artikulálva beszéljünk, kerüljük a szlengeket, továbbá semmi esetre se vágjunk a kérdező szavába. Telefonos beszélgetésről van szó, tehát érdemes lényegre törően fogalmazni, azaz ne menjünk bele hosszas és minden részletre kiterjedő történetmesélésbe. A beszélgetés végeztével pedig mindenképpen érdeklődjünk az esetleges további lépésekkel kapcsolatban.

Tanácsok a videós állásinterjúhoz

Egy videóinterjús felkészülés során a telefonos interjú esetében bemutatott tartalmi elemeken túl, fokozott figyelmet kell fordítanunk a technikai felkészültségre. Mindenképpen olyan eszközt válasszunk az interjú lebonyolítására, amiről tudjuk, hogy nem fog lefagyni, újraindulni. Gondoskodjunk ezenkívül a hang- és fényviszonyokról is, és egy próba során teszteljük le ezeket. A fényviszonyok esetében érdemes megjegyezni, hogy olyan környezetet válasszunk, ahol az arcunkat kellő megvilágítás éri, amire az ablakból beszűrődő természetes fény vagy egy magunk felé fordított lámpa egyaránt alkalmas lehet. Figyeljünk ezenkívül a háttérre is, semmi esetre se legyen mögöttünk rendetlenség vagy olyan tárgy, ami elvonhatná rólunk a figyelmet.

Videós állásinterjú

A videóinterjúk esetében érdemes ennek egy speciális fajtájára is felhívnunk a figyelmet, méghozzá az automatizált videóinterjúra. Ilyen eljárási móddal ugyanis akár a győri cégeknél is találkozhatunk. Ennek során álláskeresőként nem személyesen és nem is telefonhíváson keresztül mutatkozunk be a HR-esnek, hanem mindez egy videórögzítő szoftveren keresztül zajlik, ahol gyakorlatilag beszélgetőpartner nélkül, egyedül vagyunk és a rendszerből érkező kérdésekre kell válaszolnunk. Ez egyfajta előszűrés, ami belépőt jelenthet egy személyes interjúra. Egy ilyen interjúztatási forma esetében fel kell készülnünk arra, hogy mivel nincs beszélgetőpartner, az elmondottakra nem kapunk visszacsatolást, továbbá minden kérdés esetében meghatározott időkeret áll rendelkezésünkre a válaszadásra. Ez esetben tehát különösen nagy hangsúlyt kap az előzetes felkészülés!

Ha pedig mindezek tudatában készen állunk részt venni egy felvételi eljárásban, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.