A beilleszkedést megnehezítő leggyakoribb hibáink

A beilleszkedést megnehezítő leggyakoribb hibáink

Egy új munkahelyre kerülve mindenkinek az az elsődleges célja, hogy minél gyorsabban felvegye a munkahelyi ritmust és a csapat részévé váljon. A beilleszkedés azonban nem megy mindig egykönnyen, aminek okai sok mindenre visszavezethetőek. Például új munkatársként hajlamosak lehetünk arra, hogy túlságosan, már-már görcsösen ragaszkodjunk beilleszkedésünk felgyorsításához, a munkatársak szimpátiájának elnyeréséhez. Ez természetesen kontraproduktívan hat, azaz még inkább megnehezíti és lelassítja az új munkahelyhez való akklimatizálódás folyamatát. Éppen ezért a következőkben összegyűjtjük azokat a hibákat, amelyeket leggyakrabban követnek el az új munkatársak, ezekből tanulva ugyanis elkerülhetjük, hogy kellemetlen élményként éljük meg a munkahelyváltást.

Mindent azonnal meg akarunk tanulni

Egy új munkahelyre érkezve természetes, hogy a lehető leghamarabb bizonyítani szeretnénk, amihez a pozícióba való betanuláson keresztül vezet az út. Ehhez viszont kérdéseket kell feltennünk, hisz nagy valószínűséggel az első napokban, hetekben még rengeteg lesz az újdonság. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne essünk túlzásokba, azaz ne terheljük kollégáinkat a folytonos kérdezősködéssel. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne kérdezzünk, csak találjuk meg azokat az alkalmakat, mikor a betanítást végző kolléga számára is alkalmas, hogy egy-egy dolgot részletekbe menően elmagyarázzon.

Egyből változtatásokat eszközölnénk

A betanulás során előfordulhat, hogy szembesülnünk kell bizonyos munkafolyamatokhoz kapcsolódó szokásbeli különbségekkel. Nem tanácsos ilyenkor a korábbi munkahelyünkön alkalmazott módszereket emlegetni, és az ahhoz hasonló változásokat szorgalmazni. Persze előfordulhat, hogy a későbbiekben szabad kezet kapunk és meghallgatásra találnak ötleteink, a kezdeti időszakban mindenképpen tanácsos inkább szemet hunynunk efölött, és alkalmazkodnunk az új helyen alkalmazott eljárásokhoz.

Folyamatosan az előző munkahelyünkre panaszkodunk

Az előző munkahelyről panaszkodás szintjén sem érdemes sokat beszélni, azzal ugyanis egy megbízhatatlan, a lojalitásában megkérdőjelezhető ember képét fogjuk festeni magunkról. Legyünk őszinték, ha a váltásunk okairól kérdeznek, azonban mindig igyekezzünk a lehető legdiplomatikusabban fogalmazni. Ne kritizáljuk és ne keltsük rossz hírét feleslegesen a korábbi főnökünknek. Ezt Győrben sem szeretik a munkáltatók.

Már a kezdetektől túl sokat bizalmaskodunk

Persze az új munkatársak jó eséllyel igyekeznek majd bennünket megismerni, ügyeljünk arra, hogy hagyjunk időt az ismerkedés folyamatának. Ez alatt azt értjük, hogy nem jó taktika mindjárt az első napokban az új munkatársainkra zúdítani élettörténetünket minden örömet és nehézséget beleértve. Keressük inkább az általánosabb jellegű témákat, mint például a sport, a hobbik vagy bármilyen egyéb szabadidős tevékenységek.

Munkahelyi hibák

Túlságosan negatív a hozzáállásunk

Egy új dolgozótól a legtöbb helyen új és pozitív energiákat remélnek, ami aztán az egész csapat hangulatát jó irányba befolyásolja. Az ezzel ellentétes, negatív szemléletmód viszont könnyen árthat a csapat egységének, így az ilyen kollégákat általában nem szívesen fogadják be egy közösségbe. Vállaljunk tehát munkát Győrben vagy bárhol máshol az országban, törekedjünk arra, hogy személyiségünkkel és hozzáállásunkkal építsük az egységet ne pedig romboljuk. További információk és jótanácsok a beilleszkedés folyamatával kapcsolatban az alábbi cikkekben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1057/a-munkahelyi-beilleszkedes-szakaszai 

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/944/uj-munkahely-igy-mehet-gordulekenyen-a-beilleszkedes

Ha pedig úgy érezzük, hogy egy új munkakörnyezetben próbálnánk ki magunkat, akkor mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

GyorAllas.hu / N.G.