Ilyen feladatokra lehet számítani adminisztratív területeken

Ilyen feladatokra lehet számítani adminisztratív területeken

Az adminisztrációs pozíciók mindig is nagyon népszerűek voltak az álláskeresők körében. Jó hír, hogy bármely város hirdetéseit is böngésszük, jó eséllyel találni fogunk ilyen munkakörre vonatkozó lehetőségeket. Népszerűsége ellenére sok jelentkező nincs egészen tisztában azzal, hogy milyen feladatok ellátást is igényli egy adminisztratív pozíció, amiből adódóan rendre olyanok is megpályázzák ezeket, akik egyébként nem felelnek meg az állás betöltéséhez szükséges elvárásoknak. Éppen ezért a következőkben bemutatjuk, hogy pontosan milyen munkaköröket is értünk az adminisztrációs pozíciók alatt, és hogy azok milyen felelőségekkel járnak.

Az adminisztrátori pozíciók jellemzői

Természetesen az adminisztratív területen belül is elkülönítünk bizonyos pozíciókat, melyekhez kapcsolódóan más elvárások fogalmazódnak meg, mivel az ellátandó feladatok is különbözőséget mutatnak. Adminisztratív munkakörnek tekinthető a recepciósok pozíciója is. Az ő esetükben a munka legnagyobb részben az ügyfelek/vendégek kiszolgálása, útbaigazítása, tájékoztatása köré összpontosul. Elengedhetetlen elvárás velük szemben a nyitott, kommunikatív személyiség, továbbá a kiváló problémamegoldó képesség. Abban az esetben, ha valaki a turizmus területén, például egy hotelben szeretne recepciós munkát vállalni, jó eséllyel szüksége lesz idegennyelv-ismeretre is, különös tekintettel az angolra. Bővebb információk a recepciós munkakörökkel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1001/a-recepcios-munkakorok-jellemzoi

Gyakoriak még az adatrögzítő pozíciók is az álláshirdetések között. Ezen munkakörök megnevezése elég beszédes, a feladatok többnyire különböző adatbeviteli tevékenységeket foglalnak magukban. Emellett egyéb irodai teendők is, mint például a dokumentumkezelés, szkennelés vagy borítékolás is az álláshoz tartozó felelősségek részét képezhetik. Ezek ellátásához elengedhetetlen a nagyfokú precizitás és monotonitástűrés, továbbá az adatrögzítéshez a táblázatkezelő szoftverek (főként az Excel) ismerete is nélkülözhetetlen.

A különböző asszisztensi pozíciók ugyancsak meglehetősen sok adminisztratív tevékenységekkel játnak. Az eddig bemutatott munkakörökkel ellentétben, az asszisztensi pozíciók esetében már rendszerint elvárás a felsőfokú képesítés, azaz ha valaki például pénzügyi, marketing vagy bármilyen egyéb vezetői asszisztens állásra eséllyel szeretne pályázni, akkor minden bizonnyal szüksége lesz a főiskolai, egyetemi oklevélre. Természetesen az álláshoz tartozó felelősségek is nagyobbak, tehát az adminisztratív feladatok mellett rendre előfordulnak különböző, az adott szakmai területhez kapcsolódó feladatok is (pl. pénzügyesek esetén a házipénztár kezelése, illetve egyéb gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátása).

adminisztrátori pozíciók jellemzői

Végezetül pedig az irodavezetők munkakörét szükséges mindenképpen megemlítenünk, ha az adminisztratív feladatokkal járó munkaköröket tárgyaljuk. Középvezetői pozícióról lévén szó, itt alapvető elvárásnak tekintik a felsőfokú végzettséget, továbbá az idegen nyelvek (leggyakrabban az angol) hatékony alkalmazását.  Az irodavezetők feladatait főként a különböző irodai tevékenységek összehangolása, koordinálása és ellenőrzése teszi ki, ezokból pedig a szakmai ismeretek mellett nagy szükségük van a különböző vezetői kompetenciákra is. Arról, hogy milyen tulajdonságok tesznek valakit jó vezetővé itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/959/ezeknek-a-tulajdonsagoknak-a-birtokaban-lehet-valaki-igazan-jo-vezeto

Mindenki alkalmas az adminisztratív munkákra?

Sok helyen, így többek között Győrben is számos munkavállalónak él a fejében az a tévhit, hogy az adminisztratív pozíciókra bárki alkalmas lehet. A valóság azonban korántsem ezt mutatja. Az adminisztratív munkáknál ugyanis sok esetben nagy jelentőséget kap a stressztűrő képesség, a kommunikációs készség, a csapatjátékos attitűd vagy a precizitás. Ezek pedig olyan kvalitások, melyeknek valljuk be, koránt sincs mindenki a birtokában. Jelentkezés előtt tehát érdemes alaposan tanulmányozni az ilyen jellegű hirdetések elvárásait, és őszintén átgondolni, hogy birtokában vagyunk-e az ott megfogalmazott követelményeknek. Ha úgy találjuk, hogy nem, akkor itt az ideje lépéseket tennünk a fejlődésünk érdekében!

 A legfrissebb álláslehetőségkért pedig mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára, ahol akár kimondottan adminisztratív munkakörökre szűrve is tudunk böngészni a nyitott pozíciók között.