Álláshirdetések: Hogyan épülnek fel? Minden elvárásnak meg kell felelnünk?

Álláshirdetések: Hogyan épülnek fel? Minden elvárásnak meg kell felelnünk?

A tapasztalt álláskeresők nagyjából tudják, hogy egy álláshirdetés megnyitásakor nagyjából mire számíthatnak, hisz a legtöbb hirdetés hasonló struktúrát követve íródott. Nem mindenki mozog azonban otthonosan az álláshirdetések világában, ami adódhat akár pályakezdő mivoltukból, vagy csak egyszerűen abból, hogy régen kényszerültek utoljára álláskeresésre. Nekik szeretnénk a következőkben kedvezni azzal, hogy bemutatjuk az álláshirdetések legfontosabb tartalmi elemeit, továbbá felhívjuk a figyelmet azokra a tényezőkre is, melyek megkülönböztetik a valós hirdetéseket az utóbbi időkben sajnos elszaporodó kamu hirdetésektől. A cikk végén pedig szót ejtünk arról is, hogy vajon minden elvárásnak meg kell-e felelnünk ahhoz, hogy eséllyel pályázzunk egy pozícióra.

Hogyan épül fel egy álláshirdetés?

Az álláshirdetéseket böngészve rendszerint ugyanazon szempontokkal találkozunk, és ezen szempontok általában vázlatosan kerülnek kifejtésre. De még mielőtt megnyitnánk a hirdetést, általában magát a pozíció elnevezését olvassuk el, ami gyakorlatilag a hirdetés címe is egyben. Vigyázzunk, mert cégenként és iparáganként eltérhetnek a vállalati hierarchiában elfoglalt helyüket tekintve bizonyos pozíció-megnevezések. Ez alatt azt értjük, hogy például egy asszisztensi munkakör sok helyen felsőfokú végzettséget igényel, és kimondottan felelősségteljes feladatokkal jár, máshol viszont csak adminisztratív jellegű tevékenységeket foglal magában.

A hirdetés megnyitását követően általában egy rövid, sokszor csak néhány mondatos bemutatkozást olvashatunk a hirdető cégről. Ennek segítségével betudjuk azonosítani az adott vállalat tevékenységi körét, illetve információkat kaphatunk az általuk legfontosabbnak tartott értékekről. Jellemzően a bemutatkozást követően, a feladatok vázlatpont alatt olvashatunk arról, hogy maga a pozíció milyen felelőségekkel jár. Talán ez az egyik legfontosabb része egy álláshirdetésnek, hisz ez alapján tudjuk eldönteni, hogy valóban érdekel-e minket az adott lehetőség vagy sem.

Természetesen egyik pozíciót sem töltheti be akárki, minden álláshoz tartoznak bizonyos elvárások. Az esélyeink akkor a legjobbak, ha ezek mindegyikének eleget teszünk, ugyanakkor vannak helyzetek, mikor annak ellenére is sikerrel pályázhatunk, hogy nem felelünk meg minden elvárásnak –, de erre a későbbiekben még kitérünk. Az elvárásokon túl a hirdetők rendszerint megfogalmaznak előnyt jelentő kompetenciákat is, melyekkel ha rendelkezünk, megkülönböztethetjük magunkat a többi jelentkezőtől, kvázi előnyből indulhatunk.

A hirdetések részét képezik továbbá a hirdető fél ajánlatai is, azaz hogy mit kínál a munkakör betöltéséért cserébe. Sokszor ezek nem konkrét összegben vannak leírva, hanem bizonyos jelzőkkel illetők őket, mint pl. kiemelkedő bérezés, versenyképes fizetés stb. A hirdetések végül általában a jelentkezés módjával zárulnak, melyben leírják, hogy hol, és milyen anyagokat beküldve tudunk jelentkezni az adott pozícióra. A pályázati anyag összeállításával kapcsolatban egyébként az alábbi cikkek nyújthatnak segítséget:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/938/a-sikeres-allaskereses-kulcsa-egy-jol-osszerakott-oneletrajz

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/949/kovetendo-szabalyok-a-motivacios-level-megirasakor

Honnan ismerhetjük fel a kamu álláshirdetéseket?

Könnyen előfordulhat, hogy bizonyos portálokon a győri hirdetéseket böngészve is belefutunk néhány olyanba, melyek leírása korántsem a valóságot takarja. A kamu álláshirdetéseket azonban sokszor már a jelentkezés előtt felismerhetjük, például abból, hogy jelentős mértékben eltérnek az előzőekben felvázolt struktúrától. Ugyancsak intőjel lehet, ha rendkívül rossz helyesírással, és igénytelenül szerkesztve kerül meghirdetésre a pozíció. Az is gyanakvásra adhat okot, ha nemhogy weboldalt nem találunk, de még e-mail címként is gmail, freemail, yahoomail vagy ehhez hasonló fiók kerül feltüntetésre. Ha pedig valamilyen összeg elutalását kérik (regisztrációs díj stb.), akkor biztosak lehetünk benne, hogy átverésről van szó!

Álláshirdetések jellemzői

Meg kell felelnünk minden elvárásnak?

Persze nyilvánvalóan szerencsésebb helyzet, ha a hirdetésben megfogalmazott minden elvárásnak eleget tudunk tenni, azonban sokszor jó eséllyel pályázunk olyankor is, mikor vannak némi hiányosságaink. Itt természetesen olyan dolgokra kell gondolni, melyek hiánya egyébként nem gátolna a feladatok elvégzésében. Például a szakmai tapasztalat esetében, ha valamennyivel kevesebb évet dolgoztunk a szakmában, mint azt a hirdetésben elvárásként megfogalmazzák, ha ez a differencia nem számottevő, akkor könnyen előfordulhat, hogy szemet hunynak hiányosságunk felett. Összességében pedig az mondható el, hogy általában az elvárások 70-80%-ának szükséges megfelelnünk ahhoz, hogy eséllyel pályázzunk egy állásra. További információk ezzel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://gerillaoneletrajz.hu/blog/allaskereses/elvarasok_az_allashirdetesekben/

Ha pedig álláskeresőként új lehetőségek után kutatunk, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legújabb nyitott pozíciók között.

 

GyorAllas.hu / N.G.