Ezek az álláskereséssel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

Ezek az álláskereséssel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

Az álláskeresésünk sikerességét jelentős mértékben befolyásolja, hogy mennyire vagyunk tisztában a pályázás sikerességét elősegítő és hátráltató tényezőkkel. Sajnos számos tévhit kering a munkavállalók között az eredményes álláskeresés gyakorlatával kapcsolatban, ezokból pedig sokaknak rendkívüli módon meggyűlik a baja az elhelyezkedéssel. A következőkben összegyűjtjük azokat a tévhiteket, melyek leggyakrabban vezetik félre az álláskeresőket, továbbá iránymutatást adunk azt illetően, hogy ezen dezinformációk helyett mi az a bevett gyakorlat, ami a mihamarabbi munkába állásunkat eredményezheti.

Minden elérhető munkára jelentkeznünk kell

Logikusnak tűnhet az a feltételezés, hogy minél több állásra jelentkezünk, annál jobb, hisz így előbb-utóbb az egyik majd csak bejön. A valóság azonban korántsem ezt mutatja, ugyanis, ha valaki több tucat helyre is beküldi a jelentkezését, az jó eséllyel nem foglalkozik azzal, hogy pályázati anyagát a pozíció követelményeire szabja. El kell fogadnunk, hogy az álláskeresés időt vesz igénybe, ha úgy tetszik munkanélküliként egyfajta főállásként is tekinthetünk erre a feladatra.

Ha találunk egy pozíciót, ami szimpatikus és amelyben el tudnánk magunkat képzelni, vizsgáljuk meg először annak elvárásait. Ezt követően nézzünk utána a cégnek, melynek során főként arra vonatkozóan keressünk információkat, hogy munkavállalóival kapcsolatban miket tartanak a legfőbb értékeknek. Nagyobb vállalatok esetében ilyen szempontból könnyebb dolgunk van, mivel a szervezeti kultúrájuk támpontjait általában feltüntetik a honlapjukon, de természetesen nincs kizárva az sem, hogy a kisebb cégek esetében is találunk ezzel kapcsolatos információkat.

Ha mindez megvan, alakítsuk úgy az önéletrajzunkat, illetve a motivációs levelünket, hogy azokban reflektálunk a cég elvárásaira. Ez azt jelenti, hogy főként azokat a tulajdonságainkat emeljük ki, melyek az álláshirdetésben és a vállalati kultúra értékrendjében megfogalmazódtak. Ezt a győri munkáltatók is értékelni fogják. Mindezek mellett persze fontos, hogy az önéletrajz szerkezetileg és tartalmát tekintve is kifogástalan legyen, ehhez pedig az alábbi cikkek adhatnak iránymutatást:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/938/a-sikeres-allaskereses-kulcsa-egy-jol-osszerakott-oneletrajz

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/949/kovetendo-szabalyok-a-motivacios-level-megirasakor

Minden lehetőség meghirdetésre kerül

Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy az egyes állásportálokon meghirdetett pozíciók lefednek minden aktuálisan elérhető álláslehetőséget. Ez azonban koránt sincs így, gyakran előfordul például, hogy az adott cég fejvadászai keresnek meg embereket az álláslehetőség felajánlásával, illetve az sem ritka, hogy bizonyos nyitott pozíciók csak az adott cég karrieroldalán kerülnek meghirdetésre. Ezenkívül arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy még mindig rengeteg álláslehetőség kerül betöltésre a kapcsolati rendszer útján. Győrben sem ritka, hogy a munkáltató először a saját dolgozói segítségét kéri egy-egy megüresedett pozíció kapcsán, akiknek így lehetőségük nyílik az ismeretségi körükből beajánlani potenciális jelölteket. Ezekről a lehetőségekről azonban csak akkor értesülhetünk, ha kiterjedt kapcsolati hálózattal rendelkezünk, így mindenképpen érdemes erre is időt és energiát fordítani. Ezzel részletesebben egyébként itt foglalkoztunk:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1041/miert-fontos-a-kapcsolatepites-munkavallaloi-szempontbol

Minden elvárásnak meg kell felelnünk

A hirdetők gyakran meglehetősen sok elvárást fogalmaznak meg a megüresedett pozícióikkal kapcsolatban. Ha belegondolunk ez érthető is, hisz természetes, hogy a legjobb munkaerőt keresik a feladatra. Semmiképp sem szabad elkeserednünk azonban, ha nem felelünk meg maradéktalanul minden elvárásnak. Sokszor ugyanis bizonyos követelményektől eltekintenek a munkáltatók, ha azt látják, hogy egyébként beleillenénk a cég profiljába, és jó eséllyel az adott munkakör ellátásához is megvannak a képességeink.

Persze ennek megvannak a határai, például az olyan állásokra, ahol a mindennapi idegennyelv-használat megkövetelt, miközben nem beszélünk semmilyen nyelvet, természetesen esélytelenül pályázunk. Viszont azokban az esetekben, mikor kisebb hiányosságokról van szó, például a munkakörhöz csak kiegészítő jelleggel kapcsolódó szoftver nem ismeretéről, könnyen előfordulhat, hogy a cég vállalja ennek betanítását.

Kisebb bérigény, nagyobb esély

Nem ez a gyakori, de rendre belefuthatunk olyan hirdetésekbe is, ahol a bérigény megjelölésével kérik beküldeni a pályázati anyagot. Könnyen gondolhatnánk azt, hogy minél kevesebbet kérünk, annál nagyobb az esély arra, hogy bennünket válasszanak. Fontos azonban tudni, hogy a munkáltatók egy jelentős része kész megfizetni a jó munkaerőt, tehát nem az alapján vesznek fel valakit, hogy mekkora fizetési igényt határoz meg. Ha szembe tűnően alacsony bérigényt tüntetünk fel, az könnyen a szakképzettlenség, kétségbeesettség és az önbizalomhiány képét festheti rólunk. Ettől függetlenül persze maradjunk a realitások talaján, nézzünk utána a képzettségünknek, tapasztalatunknak megfelelő iparági átlagnak, majd ez alapján inkább fizetési sávokban gondolkodjunk.

Álláskeresés tévhitek

Ha nem hívnak a jelentkezést követő napokban, elúszott a lehetőség

Fontos tudni, hogy bizonyos pozíciókra több tucat, de akár százas nagyságrendű jelentkezés is érkezik. Nem minden cég teheti azt meg, hogy nagy létszámú személyzetis osztályt alkalmazzon, ezokból pedig a HR-esek sokszor rendkívül leterheltek. Ezenkívül az is előfordulhat, hogy az adott vállalat egyszerre több pozíciót is hirdet, esetleg nem olyan rugalmas az általuk alkalmazott kiválasztási rendszer, vagy csak várnak a jelentkezési időszak végéig a jelöltek megkeresésével. Számos oka lehet tehát annak, ha nem keresnek a jelentkezésünket követő első napokban, és könnyen lehet, hogy egy, kettő vagy akár három hét elteltével fog csak megcsörrenni a telefonunk.

Ha pedig mindezek tudatában belevágnánk az álláskeresésbe, mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára a legfrissebb állásajánlatokért.

 

GyorAllas.hu / N.G.