Mi motiválja a jelenkor munkavállalóját?

Mi motiválja a jelenkor munkavállalóját?

Természtesen nem csak a munkáltatóknak lehetnek elvárásaik, hanem a munkavállalók is rendre megfogalmaznak bizonyos, az ideális munkáltatót jellemző kritériumokat. Ezek a kritériumok szoros összefüggésben vannak a motivációval, hisz egy dolgozó csak akkor tudja igazán elkötelezetten ellátni feladatait, ha látja, hogy munkáltatója mindent megtesz az ideális körülmények megteremtése érdekében. A következőkben összegyűjtünk néhányat azon tényezők közül, melyek a 21. század munkavállalóját a leghatékonyabban képesek motiválni és elkötelezetté tenni a cég iránt.

Fizetés, jövedelem

Listánk elejére tettük a fizetést és a jövedelmet, mivel bár való igaz, hogy sokak számára nem ez a legfontosabb, azért valljuk be, egy munkahely kapcsán előbb-utóbb mindig felmerül a bérek kérdése. A munkavállalók ugyanis méltányos és versenyképes fizetést várnak, ami összhangban van az iskolai végzettségeikkel, szakmai tapasztalataikkal, elsajátított kompetenciákkal. Ha ezt nem kapják meg, folyamatosan fürkészni fogják a lehetőségeiket egy jobban fizető állás iránt. Persze munkavállalóként nem mindig elég csupán várni a jobb fizetés lehetőségét, tehetünk is ezért, például bértárgyalás útján. Ezzel kapcsolatban itt fogalmaztunk meg néhány jótanácsot:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1022/mikent-targyaljunk-a-fizetesunkrol

Szakmai sikerek, feljebb lépési lehetőségek

A munkavállalók egy jelentős részének fontos, hogy világos karrierút bontakozzon ki előttük, és lássák, hogy a befektetett munkájuk előbb-utóbb megtérül. Ez pedig potenciális szakmai sikerek és előléptetések útján valósulhat meg, aminek persze egyúttal a bérek növekedését is eredményeznie szükséges. Különösen a fiatal dolgozók esetében jellemző, hogy előnyben részesítik azokat a vállalatokat, melyek rendszeresen képzési lehetőségeket biztosítanak, továbbá világos feljebb lépési lehetőségeket vázolnak fel számukra a belépésük előtt. Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a lehetőség megléte önmagában nem elég, ehhez munkavállalóként tennünk is kell. Ehhez nyújthat segítséget az alábbi cikk:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/995/igy-teheted-magad-nelkulozhetetlenne-a-munkahelyeden

Elégtételt jelentő munka

Sokak vannak olyanok, akik a karrierépítés mellett kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak is, hogy munkájuk során számukra érdekes feladatokat végezzenek el, továbbá, hogy tevékenységüknek lássák az értelmét, tehát úgymond kézzel fogható eredményeket produkáljanak. A munkáltatók felelőssége e téren abban rejlik többek között a győri cégeknél is, hogy minél több olyan lehetőséget szükséges biztosítaniuk alkalmazottaik számára, melyekben kiélhetik kreativitásaikat, megvalósíthatják ötleteiket. Munkavállalóként pedig folyamatosan keresnünk kell azokat az alkalmakat, melyekben tanúbizonyságot tehetünk sokoldalúságunkról.

Vezetőkkel ápolt jó kapcsolat

Egy munkahely megítélésével kapcsolatban kitüntetett szerepet kap a vezetők személye és mentalitása. A munkavállalók Győrben is jellemzően azokat a cégeket preferálják, ahol a vezetőség rendszeres visszajelzést ad teljesítményüket illetően, és adott esetben szavakkal vagy akár bizonyos jutalmakon keresztül díjazzák az eredményeiket. A méltányos és lelkesítő vezetés tehát elengedhetetlen a motiváció fenntartásához és ezáltal a produktivitás növeléséhez.

Rugalmasság

A 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány különösen felértékelte ezt a tényezőt, azóta jelentős mértékben megugrott azon munkavállalók száma, akik egyfajta elvárásként tekintenek a hibrid munkavégzés lehetőségére. Vélhetően ez a jövőbe sem fog változni, és számos álláskereső fogja elsősorban azokat a munkahelyeket keresni, ahol biztosítva vannak az otthoni munkavégzés feltételei. A hibrid munkavégzés jellemzőiről, előnyeiről és hátrányairól egyébként itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1050/a-hibrid-munkavegzes-jellemzoi-jovobeli-kilatasai

Munkavállaló motiváció

Ha pedig álláskeresőként olyan lehetőségek után kutatsz, amelyek részben vagy egészben eleget tesznek ezeknek az elvárásoknak, mindenképpen látogass el a https://gyorallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legújabb nyitott pozíciók között.

 

GyorAllas.hu / N.G.