A karrierépítést akadályozó gondolatok nyomában

A karrierépítést akadályozó gondolatok nyomában

Karrierépítésünket sokszor nem csak a befektetett munkánk, hanem a látásmódunk, hozzáállásunk is befolyásolja. Egy-egy nehezebb időszak során hajlamosak lehetünk arra, hogy túlzott teret engedjünk a negatív érzelmeinknek, és képesek lehetünk akár nemlétező problémákból is hatalmas ügyet kreálni. A következőkben összegyűjtjük a leggyakoribb, általában felesleges aggódáshoz és idegeskedéshez vezető gondolatokat, továbbá némi iránymutatást is adunk ezek helyén kezeléséhez. Szó esik ezenkívül az álláskeresőkről is, esetükben megmutatjuk, hogy miért érdemes pozitívan állniuk az álláskeresés jelentette kihívásokhoz.

Leggyakoribb karriergyilkos gondolatok

A karrierépítést és a jó teljesítményt akadályozó gondolatok egy jelentős része a főnök személye, illetve az ő elismerése utáni vágyakozás köré csoportosul. Persze természetes dolog, hogy a kemény munkánkért elismerést várunk, ugyanakkor nem szabad folyton azon aggódnunk, hogy az egyes cselekedeteink, döntéseink vajon milyen visszacsatolást eredményeznek. Végezzük tudásunk legjava szerint, kellő odafigyeléssel a ránk kiszabott feladatokat, ezesetben jó eséllyel az elismerés sem várat sokat magára.

Ne engedjük továbbá, hogy elhatalmasodjon rajtunk a maximalizmusunk. Természetesen dicsérendő, ha a munkánk minden aspektusában a tökéletességre törekszünk, azonban erre sajnos sok időnk rámehet, gyakran értelmetlenül. Nem biztos, hogy hatékony időtöltés például hosszú percekig egy e-maillel vesződni, csak azért mert túlgondoljuk és esetleg azt vizionáljuk, hogy a címzett majd biztosan nem érti meg a mondanivalónkat.

Az állproblémák generálás ugyancsak egy gyakori hiba a karrierépítésben. Nincs értelme például folyamatosan azon agyalni, hogy mit is gondolnak rólunk a kollégáink, vagy hogy minden ügyfél maximálisan elégedett volt-e a kiszolgálásunk, információnyújtásunk színvonalával. Egy ilyen gondolatmenet során ugyanis hajlamosak lehetünk túlzásokba esni, és olyanokat beleképzelni az adott szituációkba, amik köszönőviszonyban sincsennek a valósággal. Az ilyesfajta túlkombinálások jellemzően egyfajta pánikérzetet is kelthetnek bennünk. Be kell azonban látnunk, hogy egy e-mail elírásából vagy egy prezentációba becsúszott hiba folytán jó eséllyel nem fognak rólunk messzemenő következtetéseket levonni, pláne úgy, hogy a másik fél gyakran ezeket észre sem veszi.

Miért fontos a pozitív mentalitás álláskeresőként?

Eddig ugyan az aktív munkavállalókról volt szó, de álláskeresőként is rendkívül fontos, hogy távoltartsuk magunktól a teljesítményünket negatívan befolyásoló gondolatoktól. Ha ugyanis pesszimistán állunk a feladathoz, akkor valószínűleg nem fogunk megpályázni olyan állásokat, amelyekre egyébként esélyünk lenne, de „úgysem sikerül” alapon elmulasztjuk a jelentkezést. Ha pedig mégis jelentkeznénk és esetleg állásinterjúra is behívnának, az ennek során mutatott negatív hozzáállásunk szintén nem kecsegtetne sok reménnyel. Arról egyébként, hogy pontosan mit figyelnek egy állásinterjún itt írtunk részletesebben:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1030/ezekre-a-dolgokra-figyel-egy-hr-es-az-allasinterju-soran

Leggyakoribb karriergyilkos gondolatok

Álláskeresés során koncentráljunk arra, hogy milyen végzettségekkel, tapasztalatokkal és kompetenciákkal rendelkezünk, ne pedig arra, hogy milyenekkel nem. Legyen célja az álláskeresésünknek, határozzuk meg, hogy pontosan milyen típusú munkaköröket is keresünk, és készítsünk tervet azzal kapcsolatban, hogy ezek miként válhatnak elérhetővé számunkra. Merjünk akár olyan pozíciókat is megcélozni, amelyek elvárásainak nem minden tekintetben felelünk meg. Persze tegyük mindezt ésszerű keretek között! Az állásinterjún ugyanis egy pozitív attitűddel, a pozíció vagy a cég iránt mutatott valódi lelkesedéssel akár azt is elérhetjük, hogy valós esélyesként számoljanak velünk az elbírálás során. Egy tapasztalatlan, ámde lelkes munkaerő a győri munkáltatóknál is gyakran többet ér, mint egy tapasztalt, de a kiégés határán lévő munkavállaló. Az állásinterjús felkészüléssel kapcsolatban egyébként ezekben a cikkekben olvashatunk jótanácsokat:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/941/allasinterju-tippek-a-sikeres-szerepleshez-a-buktatok-elkerulesehez

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/958/kategoriakba-szedve-ilyen-jellegu-kerdesekre-szamithatunk-egy-allasinterjun

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1046/noveljuk-allasinterjus-teljesitmenyunket-kerdezzunk-helyesen

A legújabb álláslehetőségekért pedig mindenképpen látogassunk el a https://gyorallas.hu/ főoldalára.

 

GyorAllas.hu / N.G.